randig matta gröna detaljer vardagsrum

Teak, vitt och grönt hemma hos Pernilla

I ett 230 kvadratmeter stort mexitegelhus ett stenkast från Öresundsbron bor inredaren Pernilla Ehlenberg med sin familj. Huset är planerat för många barn och därmed många viljor.

Här levs ett lättsamt liv där alla har fått sitt eget lilla krypin att kunna dra sig tillbaka till.

Mexitegelhuset fick sig ett lyft

Vi köpte ett ganska fult mexitegelhus byggt i slutet av 60-talet och var fullt medvetna om att det behövde en ansiktslyftning. Det var egentligen det strandnära läget och utsikten över Öresund som gjorde att vi ens bemödade oss med att titta på huset. Men när vi kom dit föll vi pladask för detta atriumliknande hus byggt 1969. Invändigt möttes vi av tunga sammetstapeter och brun träpanel. Fulla i skratt konstaterade vi att inredningen var som hämtad från våra egna barndomshem.

Men husets planlösning var precis som vi ville ha det. De stora fönsterpartierna gav ett underbart ljus i hela huset. Det fanns möjlighet att öppna upp fönstren till den atriumliknande trädgården som gjorde att gränsen mellan inne och ute nästan suddades ut.

grön vägg retro lampa fågelmås

blommig tapet grön myranstol

Flora 10 år har samma tapet som storasyster. Mot väggen antikt skåp för söta prylar och litet skrivbord av en ommålad liten byrå och till den grönlackerad Myranstol.

grön sammetsfåtölj tavla retro

Omklädd fåtölj i intensivt grön sammet. Golvlampa i grönt från Svenskt Tenn och tidningskorg från Stockholm Design Group.

barnrum stjärnor blått rött

Minstingen Louis rum går i blått och rött. Platsbyggd våningssäng med plats för kompisar att sova över. På golvet mattor från Pappelina.

Ett lyckat experiment som vi behöll

Vi letade helt enkelt efter något att pyssla lite med och ville gärna sätta vår personliga prägel på huset. Och det gjorde vi. Vi renoverade egentligen i olika etapper. Efter tre intensiva veckors renovering var vi klara med första etappen och det var dags för oss att flytta in. Thomas som hade valt att lägga all sin tid på huset planerade arbetet in i minsta detalj. Han valde hantverkare med stor omsorg och såg till att allt material verkligen var på plats i tid. En förutsättning för att det inte skulle dra ut på tiden alltför mycket.

Den låga takhöjden och det faktum att vi ville ha det riktigt ljust gjorde att vi valde vitt som grundfärg på alla väggar. En del av trägolvet i bottenvåningen blev faktiskt också vitmålat. Ett litet experiment som blev så lyckat att vi behöll det.

sovrum vitmålat golv

hall öppen planlösning retro

I öppen planlösning är vitt ett bra val

Annars älskar jag att experimentera med färger och det gör jag också med mina tavlor, tyger och prylar. Och i barnens rum. De uppskattar glada, starka färgaccenter.

Ombyggnaden av entrén och vår kombinerade hall och vardagsrum planerade Thomas nästan innan vi hade köpt huset. Så här i efterhand är det faktiskt den delen av huset som vi är mest stolta över. Vi byggde samman huvudbyggnaden med garaget som vi helt enkelt inte hade något behov av. Vad vi däremot behövde var mer plats att leva på och praktiska ytor som tvättstuga och förvaring. Vi är en stor familj och det kräver bra planering av praktiska ytor. – Och det går att lösa estetiskt!

stringhylla tavla på tjej

vardagsrum heltäckningsmatta indiskt soffbord

stringhylla svenskt tenn vit vägg

Unika saker med egna historier

Jag löser det med förvaringsboxar och hyllor, för jag sparar på allt mellan himmel och jord. Jag har så svårt att skiljas från saker som jag har en relation till. Vi har till exempel mycket arvegods från Thomas släkt i Karlshamn. Unika saker, alla med sina egna små historier.

”Att fynda på loppis är något av det roligaste jag vet och jag blandar gärna föremål från olika tider för jag gillar kontraster. Basen är trots allt några utvalda föremål som Ekselius svarta skinnsoffa från 60-talet och några av Josef Franks underbara tyger. ”

”Jag flyttar också ofta om lampor, vaser och andra vackra saker för att få variation på blickfånget.”

kök trä köksö färgglatt porslin

hundar i soffa elefantmönster kuddar

5 frågor till Pernilla

Hur gör du ditt hem mer personligt?

Blandar vilt, vintage med moderna designföremål. Byter färg på fondväggar och inredningsdeltaljer när andan faller på. Just nu är jag tokig i grönt!

Vad gör du när du kopplar av hemma?
Att koppla av innebär för mig att ha många projekt hemma. Jag fixar också gärna med trädgården för att få vara ute så mycket som möjligt. Ska jag koppla av utanför hemmet så blir det en utflykt i naturen med familjen.

Hur skulle du beskriva din stil?
Jag är inte så känslig för trender. Jag väljer med hjärtat och blandar gärna stilar friskt. Varje liten sak i mitt hem har en egen liten historia och en mening för mig eller någon annan i familjen.

Vilka är dina favoritföremål?
Tavlor och skulpturer och en massa andra knäppa och udda prylar som jag har samlat på mig. Mina favoritdesigners är Josef Frank, Paul Smith, Missoni och Arne Jacobson.

Bästa inredningsbutiken?
Det finns en rätt rolig liten möbelaffär i Genarp, i Skåne, där tiden stått stilla sedan 60-talet. Där har jag gjort många fynd.

tapet sovrum tjej zebramatta

matsal vita stolar äkta matta

vitrinskåp med accessoarer